Een achterstand met lezen op school is een veelvoorkomend probleem, vooral bij jonge kinderen. Leesproblemen kunnen leiden tot problemen met andere schoolvakken, een gebrek aan zelfvertrouwen en zelfs een gebrek aan motivatie. Als ouder is het dan ook belangrijk om je kind te helpen zodat hij of zij op school succesvol zal zijn.

Voorlezen

Het eerste wat je als ouder kunt doen om je kind te helpen met lezen is door voor te lezen. Voorlezen is een geweldige manier om je kind te helpen met lezen. Het helpt je kind om geïnteresseerd te worden in boeken, om woorden te herkennen, om betekenis te begrijpen en om de structuur van een verhaal te begrijpen.

Het is belangrijk om je kind te helpen bij het voorlezen. Probeer samen te lezen, zodat je kind af en toe een zin of woord kan uitspreken. Praat met je kind over wat je hebt gelezen. Vraag je kind om vragen te stellen of om de verhaallijn samen te voegen. Het is ook belangrijk om je kind te laten zien hoe je een boek leest. Laat je kind zien hoe je het boek vasthoudt en hoe je de bladzijden omslaat.

Weet je niet welke kinderboeken je moet bestellen? Je kunt overwegen een kinderboekenabonnement af te sluiten waarbij je elke maand nieuwe kinderboeken ontvangt. Deze pakketten worden vaan door ouders en leraren samengesteld, waardoor je ervanuit kunt gaan dat de boeken goed aansluiten op je kind.

Maak lezen leuk

Om je kind te helpen met lezen, is het ook belangrijk om het lezen leuk te maken. Koop leuke boeken of tijdschriften die je kind aanspreken. Laat je kind kiezen uit een verscheidenheid aan boeken. Laat je kind boeken kiezen die bij zijn of haar interesses aansluiten. Als je kind graag verhalen over dieren houdt, koop dan boeken die daarover gaan. Als je kind graag reist, koop dan boeken over verschillende plaatsen. Ook kun je er een spel van maken waarbij je kind prijsjes kan winnen. Beloon je kind bijvoorbeeld met een middag naar het zwembad, een bezoek aan de kinderboerderij of samen naar de bioscoop wanneer hij of zij een boek helemaal uitgelezen heeft.

Samen lezen

Je kunt ook andere manieren bedenken om je kind te helpen met lezen. De meeste kinderen leren lezen met behulp van hun ouders of leerkrachten. Ouders zijn dan ook een belangrijke factor bij het leren lezen. Je kunt daarom samen gaan lezen met je kind. Neem samen een boek en lees elk afzonderlijk een bladzijde. Probeer je kind te stimuleren om de verhalen te vertellen die je gelezen hebt.

Leesclub

Je kunt ook een leesclub beginnen waar je kind met andere kinderen kan lezen. Een leesclub is een geweldige manier om je kind te laten oefenen met lezen. Je kunt ook verschillende leeswedstrijden organiseren, waar je kind aan deel kan nemen. Je kunt zelfs een leeslijst maken waar je kind een bepaald aantal boeken per week moet lezen.

Hulp inschakelen

Als je kind moeite heeft met lezen, is het misschien een goed idee om hulp te zoeken. Ga naar je kinderenarts en praat met hem of haar over je bezorgdheid. Het is mogelijk dat je kind extra ondersteuning nodig heeft, zoals een speciale leesbegeleider.

Samenvattend kunnen we stellen dat het belangrijk is om je kind te helpen met lezen, zodat hij of zij op school succesvol kan zijn. Voorlezen is een geweldige manier om je kind te helpen met lezen. Probeer ook andere manieren om je kind te helpen met lezen, zoals samen lezen, een leesclub of leeswedstrijden organiseren. Als je kind extra hulp nodig heeft, zoek dan professionele hulp.

Dit ga je ook leuk vinden

Comments are closed.